Det var stinn brakke og topp stemning i biblioteket på torsdag, da Øystein Morten holdt foredraget Norske ødegårder. Han fortalte engasjert om et utvalg av gårdshistoriene i boka, og salen var med opp bratte fjellsider og inn i øde daler, helt til sjølveste slottet i København. Til slutt ble vi raust invitert hjem på tunet hans i Veggli.
Slektshistoriene var gripende og eventyrlige, og familiene ble levende gjennom Øysteins fortellinger. Vi gledet oss over glansdager, kurtise og blomstrende familieliv. Men vi kom ikke unna pengemangel og bitterhet, knuste hjerter, forfall og slekters ende.
Dette er også en del av norgeshistorien, som nå er omtenksomt og respektfullt dokumentert av Morten og fotograf Pål Hermansen.
Tusen, tusen takk til Øystein Morten for et uforglemmelig foredrag. Hjertelig takk til Kristin Hammershaug og kulturkontoret, som fikk det hele i stand. Og ære være vårt strålende publikum, uten dere er vi null niks!