På torsdag avsluttet vi Lær mer-sesongen med Tony Petersen og hans livsviktige foredrag om 113 og førstehjelp. Tony er utdannet paramedic, med allsidig – og eksotisk 113-erfaring fra Norge, Miami og New York! Det er ikke hver dag vi er så internasjonale på Lær mer, og publikum satt skolerette og topp fokuserte hele timen gjennom.
 
Tony fortalte hva som skjer når vi ringer 113, og han gikk gjennom de vanligste symptomene og førstehjelpstiltak for slag, infarkt og pustestopp. Vi fikk klare og tydelige anbefalinger om å gjøre det vi kan, hvis vi kommer i en situasjon hvor personer har behov for førstehjelp. Som Tony sa: De første 2-3 minuttene av en akutt helsesituasjon er de aller viktige, og alle tiltak hjelper! Vi trenger ikke å være drilla i hjerte- og lungeredning for å gjøre en forskjell, det hjelper mye å sørge for frie luftveier og ringe 113.
 
Med bakgrunn i alle sine års erfaring fra både by og land, oppfordret Tony klinkende klart til å ringe 113 oftere enn det vi gjør. Han fortalte at vi som bor på bygda er altfor forsiktige med å ringe nødnummeret, og hans klare budskap var at det er bedre å ringe én gang for mye, enn en gang for lite. De ansatte på nødsentralen er på jobb for å hjelpe folk, og de bistår med livsviktig hjelp både på telefon og ute i felten. Så ikke vent til kontortida på mandag morgen, ring midt på natta, om det er da du trenger det!
 
Til tross for det særs alvorlige temaet, klarte han å få salen til å le underveis. Historien om de to unge guttene som ringte 113 på vei hjem fra byen fordi de hadde kommet over ei måke med hjertestans, slo spesielt godt an. Publikum bidro som alltid med engasjerte spørsmål og egne livserfaringer, og det ble en fin dialog med Tony etter foredraget.
 
Bjarne og jeg vil gi en hjertefrisk og stor takk til Tony, som ga oss denne formidable sesongfinalen! Vi lærte mye livsviktig denne torsdagen og kunne ikke fått en verdig avslutning på høstens sesong. Vi vil også gi en varm og hjertelig takk til alle som har møtt opp denne høsten, og for alt dere gir av interesse, tid og engasjement.
 
Vi starter ny sesong i januar 2020, program kommer så fort vi har det klart. Til vi læres mer: Ha ei fredelig og frisk adventstid og gledelig jul til dere alle!
Translate »