Familieterapeut Camilla og psykolog Siri fylte biblioteket med stinn brakke og de store spørsmålene i går kveld: Hva er selvfølelse? Hvordan styrker vi selvfølelsen til ungene våre? Og hvorfor er selvfølelse viktig?
 
Relasjoner med barn og ungdom kommer i mange former: i familien, på jobb, som trener eller venn. God selvfølelse gjør at barna blir trygge og tåler en smell. Den øker empati og omsorg for andre, som gir gode relasjoner og vennskap. Den gjør det lettere å tåle kritikk, våge å feile og prøve igjen. Trygghet gir også rom for å være sårbar og ta imot hjelp når det trengs. Snakk om kinderegg av gode ting!
 
Det ble sagt så mye klokt, at det ikke er plass til alt her. Men jeg bjuder på noen av knaggene som Camilla og Siri monterte i går, fiks ferdige til å henge hverdagen på.
 
Anerkjenn følelser
Hjelp barn og ungdom til å kjent med følelsene sine. I stedet for å si Dette er jo ikke noe å være redd for, det er ikke farlig!, kan du spørre hvordan de opplevde situasjonen og vise forståelse for det de følte. Det kan gi en god samtale og trygghet om at følelser ikke er farlige, selv om de noen ganger er vonde. Camilla minnet også på at dette er like viktig for oss voksne og våre relasjoner. Se hverandre, lytt og lev deg inn i partnerens situasjon. De gode rådene kan heller komme etterpå.
 
Bruk tid
Hverdagen er viktigst, bruk tid sammen. Legg bort mobiltelefonen og vær tilgjengelig. Er du irritert over mobilbruken til de yngste? Tenk over hvilken rollemodell du selv er!
 
Tilhørighet gir trygghet
Vis at «vi er et oss», og at alle er viktige medlemmer i familien eller det fellesskapet dere tilhører.
 
Ros
Bytt gjerne ut «flink» med komplimenter som viser at innsatsen er viktigere enn resultatet. Oi, du klatra høyt! Du forberedte deg skikkelig godt til den matteprøva, bra gjort! Fokuser på trivsel og det å prøve, og at det er gøy å gjøre noe man ikke kan.
 
Kroppspress
Det vil alltid være et press utenfra, men du kan hjelpe ved å ikke fokusere på utseende, verken deres eller ditt eget. Gjør gjerne livsstilsendringer, men gjør det så diskret du kan. Legg vekt på trivsel, og støtt barna i det de liker å gjøre.
 
Si unnskyld!
Det h e l t normalt å bli irritert eller sinna, men husk å si unnskyld! Ta et par magadrag, få ned pulsen og snakk med barna om hvordan du følte deg. Ble du redd? Misforstod du? Var du sliten? De lærer også av å forstå dine følelser, og blir bedre kjent med deg. Du viser også at det er lov å gjøre feil, og at det er viktig å si unnskyld etterpå.
 
Alt kan repareres
Forhold kan bygges opp igjen, og selvfølelsen kan styrkes uansett alder. Begynn nå! Alle har noe å bidra med, gi det du kan, når du kan.
 
Du er ikke alene
Foreldreansvaret er stort, noen ganger føles det kanskje for tungt å bære. Husk at du ikke er alene! Venner, lærere, trenere, familie kan hjelpe til. Camilla og Siri er også her for dere, ta kontakt hvis dere trenger noen å snakke med.
 
Tusen, tusen takk til alle som kom denne kvelden. Og tusener på tusener av takk til Camilla og Siri, vi er så heldige som har dere!

Translate »